Du kan ikke blive sæddonor i Danmark, hvis du har sex med mænd

MÆND, DER HAR SEX MED MÆND

I Danmark er det besluttet af Styrelsen for Patientsikkerhed (tidligere Sundhedsstyrelsen), at man ikke må donere sæd, hvis man har haft sex med en mand. Hos European Sperm Bank er det vigtigt for os at understrege, at det ikke er et aktivt fravalg fra vores side – tværtimod. Årsagen er, at lovgivningen på området er utydelig og kompleks.

I punkt 3.1.2 i Styrelsen for Patientsikkerheds vejledning nr. 9356 af 26/05/2015 om ”kvalitet og sikkerhed ved donation og testning af væv og celler” lister Styrelsen for Patientsikkerhed en række kriterier for udelukkelse af sæddonorer. Herunder er der i punkt 3.1.2.1 en gruppe ”Anamnestiske indikatorer for øget risiko for overførbar sygdom mv.” og den første indikator er ”en mand, som har haft sex med en anden mand”.

I Styrelsen for Patientsikkerheds beskrivelse af denne indikator står der:
”En mand, der har haft sex med en anden mand (MSM) står på denne liste, fordi det er en indikator for øget risiko og risikoadfærd i relation til seksuelt overførbare sygdomme. MSM har en væsentlig højere risiko for seksuelt overførte sygdomme end baggrundsbefolkningen. Der er belæg for at antage, at der er en stabil eller øget seksuel risikovillighed blandt MSM. Således anses MSM fx for at udgøre en stor andel af dem, der står for transmissionen af hiv i Danmark. Tal fra Statens Seruminstitut viser, at forekomsten af hiv hos MSM var 3 ud af 50.000 sidste år mod 9 ud af 2 millioner hos heteroseksuelle mænd.

Der kan efter en nærmere dokumenteret risikovurdering, som er tiltrådt af den for vævscentret ansvarlige person, accepteres en MSM som donor. Det er ikke nødvendigvis tilstrækkeligt, at der er gennemført tests af den konkrete donor for hiv eller hepatitis B og C, da der er tale om en forhøjet risiko for en række seksuelt overførte sygdomme, der ikke alle kan testes for, som bør indgå i en risikovurdering af donor. Der bør som udgangspunkt ikke accepteres en MSM som donor, der har haft sex med andre mænd inden for en 12 måneders periode før donationen, medmindre donor efter en konkret risikovurdering kan anvendes.”

Hvad betyder det?
I det sidste afsnit åbnes op for, at mænd, der har sex med mænd, kan accepteres som donorer efter en nærmere dokumenteret risikovurdering. Trods mange henvendelser til Styrelsen for Patientsikkerhed er det desværre ikke muligt for os at få afklaret, hvad denne vurdering skal indebære, og vi har derfor på nuværende tidspunkt ikke fundet en metode, der sikrer opfyldelse af Styrelsen for Patientsikkerheds krav.

Vi er meget bevidste om problematikken, og vi håber på en uddybelse og/eller en ændring fra Styrelsen for Patientsikkerheds side, så vi i fremtiden kan få mulighed for at tage imod donorer uanset seksuel præference.

Har du spørgsmål?
Du er altid velkommen til at kontakte os.

Du er altid velkommen til at sende os en mail eller ringe til os, hvis du har spørgsmål.

Tlf. 88 77 17 57

Kontakt os

European Sperm Bank er centralt placeret i
København, Lyngby og Aarhus.

FIND VORES ADRESSER

Se adresser

ANSØG NU

Dit første trin mod at blive sæddonor hos European Sperm Bank er at udfylde ansøgningsskemaet. Klik på knappen ”Ansøg nu” nedenfor.

Ansøg nu

BLIV SÆDDONOR

Du skal være mellem 18 og 40 år, være sund og rask og have lyst til at hjælpe barnløse kvinder og par. Selve ansøgningsprocessen har fire trin.

Læs mere

ADRESSER

European Sperm Bank er centralt placeret i lyse og rare omgivelser på Nørrebro i København, i Lyngby nær DTU og i Latinerkvarteret i Aarhus.

Se adresser

OM OS

Vi gør en forskel for barnløse over hele verden. Hos European Sperm Bank har vi specialiseret os i indsamling, behandling og distribution af sæd.

Læs mere